Care este mai eficient: cateringul profesional sau cel de restaurant?

Care este mai eficient: cateringul profesional sau cel de restaurant?

V-aţi făcut calculele vizavi de partea de catering pentru următorul eveniment şi înclinaţi să apelaţi pentru mâncare la un restaurant în loc de un furnizor specializat, pentru că pare mai convenabil? Noi credem, totuşi, că nu aţi luat în considerare toate costurile implicate.

Este foarte adevărat: şi un restaurant poate prepara mâncarea pentru un eveniment de amploare mică sau medie. Însă restricţia aplicată numărului de persoane este doar unul dintre neajunsurile colaborării cu un restaurant în loc de un furnizor specializat de catering atunci când plănuiţi un eveniment.

Să luăm pas cu pas procesul de furnizare de mâncare pentru un eveniment pentru a vedea exact care sunt diferenţele între cele două tipuri de colaborări:

  • Din punct de vedere al preparării mâncării: restaurantul va prepara meniul solicitat, va împacheta mâncarea şi o va pregăti pentru livrare. Puteţi programa ca asta să se întâmple cât mai aproape de ora de începere a evenimentului (sau de servire a mâncării), dar tot va exista o perioadă „de aşteptare”, în care mâncarea se va răci. Şi, apoi, nu puteţi avea control asupra fluxului din bucătăria unui restaurant. Într-adevăr, comanda dumneavoastră este una importantă, dar mereu pot apărea situaţii neprevăzute când personalul din bucătărie se ocupă şi de alţi clienţi.

Pe de altă parte, un furnizor de catering va livra mâncarea cât mai proaspătă şi caldă posibil, dat fiind că dispune de logistica necesară pentru aceasta. Având şi personal specializat, unele preparate chiar pot fi finalizate la locul evenimentului.

  • Din punct de vedere al livrării mâncării: şi în această privinţă un furnizor de catering iese în avantaj, pentru că: 1. Se ocupă şi de livrare, nu doar de prepararea mâncării, ceea ce majoritatea restaurantelor nu oferă; 2. Dispune de şi deplasează logistica necesară pentru a ţine mâncarea caldă până este servită.
  • Din punct de vedere al servirii mâncării: evident, atunci când organizaţi un eveniment, nu plănuiţi să serviţi mâncarea chiar dumneavoastră, ci angajaţi câteva persoane specializate în acest domeniu. Atunci când lucraţi cu un furnizor de catering, personalul de servire vine la pachet cu mâncarea; la fel se întâmplă şi cu vesela şi tacâmurile, băuturile, paharele şi toate accesoriile necesare pentru a întinde masa în mod corespunzător.
  • Din punct de vedere al debarasării: da, şi curăţenia de după trebuie luată în calcul la planificarea unui eveniment, iar colaborarea cu un restaurant nu prea include astfel de servicii. În schimb, personalul trimis de furnizorul de catering trebuie să aibă în vedere şi această sarcină, dat fiind că, în primul rând, trebuie să-şi recupereze logistica folosită la eveniment.

În concluzie: este foarte posibil ca mâncarea achiziţionată de la un restaurant pentru un eveniment să fie la un cost mai scăzut decât cel presupus de colaborarea cu o firmă de catering. Însă la acel cost „mai scăzut” se adaugă şi cel cu angajarea de personal specializat pentru servit şi debarasat, cu logistica, vesela şi accesoriile pentru masă. Plus timpul şi energia consumate pentru găsirea tuturor acestor furnizori şi interacţiunile cu ei. Pe când colaborarea cu o firmă de catering este, de cele mai multe ori, o relaţie full-option.