Cartofi gratinaţi cu ciuperci

Cartofi gratinaţi cu ciuperci

Acesta este un aperitiv sau un fel principal lacto-vegetarian foarte simplu de făcut şi de manevrat, dar, mai ales, foarte savurat la evenimentele speciale. De asemenea, este şi foarte eficient din punct de vedere al costurilor, pentru că prepararea lui implică doar câteva ingrediente obişnuite, care pot fi cu uşurinţă găsite pe piaţă în orice moment al anului.

Pentru zece porţii, aveţi nevoie de:

  • Un kilogram de ciuperci;
  • Patru kilograme de cartofi;
  • 400 g de ceapă;
  • 20 g de usturoi;
  • 600 ml de smântână lichidă (Dorna);
  • Sare, piper, ulei.

Încingeţi câteva linguri de ulei într-o tigaie în care căliţi usturoiul şi ceapa, până aceasta din urmă devine translucidă. Rumeniţi un pic ciupercile în acest amestec şi completaţi-l cu smântâna. Amestecaţi pâna la omogenizarea amestecului. Cartofii curăţaţi şi tăiaţi felii merg şi ei în tigaie, alături de restul ingredientelor, unde totul va mai rămâne timp de un clocot – prilej propice pentru asezonarea mâncării cu sare şi piper.

Amestecul, mutat apoi în vase termorezistente, se va linişti şi transforma, în aproximativ 20 de minute, în cuptorul încins la 180 de grade, într-un aperitiv delicios, potrivit fie pentru evenimentele de la orele prânzului, fie pentru cele de seară.

Recomandarea noastră de servire este porţia de 100 de grame atunci când preparatul este prezentat drept aperitiv sau de 300 de grame când este vorba despre un fel principal. Iar dacă n-aveţi niciun eveniment special de organizat în viitorul apropiat, cartofii gratinaţi cu ciuperci sunt foarte potriviţi pentru pachetul de la birou sau la un picnic, fiind foarte uşor de transportat în caserole.

Poftă bună împreună cu invitaţii dumneavoastră!