Sfaturi pentru un catering sustenabil

Sfaturi pentru un catering sustenabil

Desigur, ne place să venim cu inovaţii şi combinaţii deosebite în domeniul catering-ului, însă, de asemenea, ne place să avem grijă de mediu şi de costurile clienţilor noştri. Prin urmare, susţinem gătitul şi mâncatul sustenabil şi în cazul evenimentelor speciale.

Recunoaştem, nu este un demers uşor, în ciuda beneficiilor pe care le aduce tuturor părţilor implicate în proces, de aceea avem câteva recomandări de făcut oricui doreşte să respecte principiul sustenabilităţii în compunerea unui meniu:

  1. Folosiţi ingrediente de sezon. Teoretic, ar trebui să fie mai ieftine decât cele aflate în extra-sezon, dat fiind că la costul acestora din urmă se adaugă şi cheltuielile cu transportul din ţările de provenienţă. Apoi, ar trebui să fie mult mai proaspete şi mai gustoase decât produsele importate sau decât cele congelate.
  2. Bazaţi-vă pe ingrediente locale. Alegeţi să vă faceţi cumpărăturile la piaţă, de la micii producători din zonă, care vă pot oferi detalii despre felul în care au fost crescute fructele şi legumele, despre zona din care provin. De asemenea, vă puteţi îmbogăţi lista de ingrediente mereu la îndemână alegând să construiţi preparate cu produse din soiuri şi specii româneşti; de exemplu, folosind crap în loc de somon sau ton.
  3. Reduceţi consumul de carne, pentru că acest ingredient este obţinut în urma unui lung lanţ de procese intens consumatoare de resurse naturale. De asemenea, transporturile implicate în producţia şi distribuţia cărnii au ca rezultat niveluri ridicate de emisii de gaze cu efect de seră.
  4. Gătiţi doar atât cât trebuie, mai ales în condiţiile în care societatea noastră este o mare amatoare de excese, bazându-se pe consum. Lipsa de apreciere corectă a amplorii unui eveniment şi a nevoilor reale de catering duce la un surplus de mâncare ce va fi ulterior aruncată. Acest tip de comportament nu face bine nici mediului înconjurător, nici buzunarului clientului – prin costurile implicate în organizare, nici furnizorului de catering – prin eforturile suplimentare pe care acesta le depune pentru onorarea comenzii supradimensionate.
  5. Faceţi cumpărături atât cât trebuie. Sigur, este mult mai comod să mergeţi o singură dată la cumpărături şi să vă asiguraţi un stoc generos de ingrediente, pentru mai multe sesiuni de gătit. Însă, în acest fel, multe din ingredientele cumpărate ajung să-şi piardă prospeţimea până le vine rândul sau chiar să fie aruncate, pentru că s-au stricat. Reduceţi pierderile de acest fel mergând la cumpărături de câte ori este nevoie de ingrediente proaspete.

Dorim să îndeplinim cele mai deosebite dorințe ale clienților noștri în materie de catering, însă, în același timp, dorim să arătăm considerație pentru mediul înconjurător și pentru natura care ne oferă toate ingredientele ca să ne îndeplinim misiunea.