Cu cât mesele de sărbători sunt mai grele, cu atât ne propunem mai tare să ne schimbăm comportamentul alimentar în noul an. A mânca sănătos nu trebuie să fie o corvoadă, ci poate fi o bucurie plină de savoare atunci când sunt folosite ingredientele potrivite.
Iată ce propunem să includem în lista de cumpărături pentru 2018:
Mierea de albine – susține imunitatea din plin și adaugă savoare sosurilor, dressing-urilor și marinatelor. O puteți folosi chiar în preparate la cuptor – deși își pierde proprietățile curative la temperaturi ridicate, însă își păstrează aroma delicioasă.
Uleiurile pentru gătit – nu toate au aceeași savoare și fiecare în parte ne oferă alte beneficii:
- Despre uleiul de măsline extravirgin se spune că este cel mai sănătos din lume, așa că nu puteți da niciodată greș cu el.
- Canola – un hibrid de rapiță – face parte din aceeași familie ca și broccoli, varza de Bruxelles și conopida, iar uleiul care se extrage din aceasta are o savoare discretă, ceea ce îl face foarte potrivit pentru multe preparate.
- Uleiul de cocos extravirgin presat la rece este unul dintre cele mai versatile uleiuri, ceea ce-l transformă într-un ingredient obligatoriu în orice cămară. Cel rafinat are un punct de ardere mai ridicat, însă cel nerafinat conține mai mulți antioxidanți, iar gustul său se apropie mai mult de cel de cocos.
- Uleiul de avocado are cel mai ridicat punct de ardere, ceea ce-l recomandă pentru orice tip de preparat care presupune gătire la temperaturi înalte. De asemenea, aroma sa untoasă este ideală pentru dressing-uri și sosuri. De asemenea, ajută la absorbția în organism a substanțelor nutritive solubile în grăsime.
Iaurtul grecesc este plin de proteine și poate fi un înlocuitor ideal pentru maioneză sau smântână. În afară de asta, poate fi o bază delicioasă pentru smoothie-uri și preparate rapide pentru micul dejun.
Usturoiul proaspăt. Praful de usturoi sau sarea de usturoi nu se compară, nici pe departe, cu usturoiul proaspăt nici la savoare, nici la beneficiile pentru sănătate! Țineți la îndemână câțiva căței pentru a potența aroma preparatelor din carne, a tocanelor sau mâncărurilor rapide la tigaie.
Legumele și fructele de sezon precum varza, varza de Bruxelles, sfecla, citricele, rodiile și dovleacul sunt ideale de folosit în această perioadă pentru că se află la apogeul savorii și conținutului de substanțe nutritive.
Ierburile aromate proaspete sunt pline de antioxidanți și îmbogățesc aroma preparatelor fix atât cât este nevoie. Cimbru, rozmarin, busuioc, coriandru, chives, fenicul, mentă, oregano, pătrunjel – toate trebuie să primească un loc în bucătăria unei persoane pasionate de gătit sănătos și savuros.
Sarea de mare aduce mai multe beneficii sănătății decât sarea de masă obișnuită, iar, dintre tipurile acesteia, iese în evidență sarea de Himalaya. Și sarea celtică este o variantă foarte sănătoasă pentru a condimenta mâncărurile.
Ouăle sunt un ingredient obligatoriu în bucătărie: sunt pline de proteine și dau o savoare specială preparatelor prăjite rapid la tigaie, precum și salatelor. Ca să vă asigurați că aveți mereu la îndemână o opțiune pentru un mic-dejun sănătos, fierbeți mai multe ouă la fiecare început de săptămână și nu veți sări niciodată peste cea mai importantă masă a zilei!
Și mâncați echilibrat, câte puțin din toate. Pentru că dictonul „ce-i prea mult strică” se aplică şi în cazul preparatelor considerate benefice pentru sănătate!