Mâncarea la un eveniment este aproape la fel de importantă ca scopul evenimentului în sine. Prin urmare, nu este vorba doar despre gustul sau aspectul acesteia atunci când planificaţi construirea meniului, ci şi despre adaptarea lui conform tuturor variabilelor care apar în organizarea respectivului eveniment.
Într-adevăr, ca la orice eveniment de mare amploare, nu puteţi mulţumi pe toată lumea, însă colaborarea cu un furnizor de catering flexibil şi atent la detalii este soluţia câştigătoare atunci când aveţi multe aspecte de luat în calcul în organizare.
Iată câteva dintre variabilele pe care le-aţi putea avea de considerat în stabilirea meniului:
- Perioada anului în care va avea loc evenimentul este un indicator foarte important pentru structura meniului, mai ales când aveţi la dispoziţie un buget destul de limitat. Pentru că tot ce înseamnă ingredient din afara sezonului va ridica semnificativ costurile cu mâncarea.
- Timpul pe care invitaţii îl vor avea la dispoziţie pentru a mânca prevăzut în desfăşurătorul evenimentului. În funcţie de asta, puteţi alege ca meniul să fie de tip bufet sau cu servire la farfurie; iar pentru şedinţele puse în program dis-de-dimineaţă, care nu lasă timp pentru stat la masă, există varianta staţiilor de mic-dejun, cu sandvişuri gata preparate şi gustări pentru cafea.
Dacă doriţi să organizaţi o recepţie, un cocteil, cel mai potrivit fel de a servi mâncarea este aşa-numitul „pass-around”, adică ospătarii se plimbă printre invitaţi cu platouri cu mâncare, nefiind necesare vesela şi tacâmurile pentru consumul acestora. Preparatele potrivite pentru acest tip de servire sunt de tip „finger food” sau antreuri. - Durata evenimentului dictează şi numărul de mese sau gustări pe care trebuie să le introduceţi în desfăşurător, astfel încât furnizorul de catering trebuie să fie capabil să vă prezinte suficiente opţiuni de bufet sau de preparate à la carte pentru mai multe pauze de masă decât mic-dejun, prânz şi cină. Dacă bugetul vă permite, chiar puteţi merge pe pauze de gustare tematice, ca să spargeţi monotonia conferinţelor şi să vă mai animaţi invitaţii.
- Nevoile speciale ale invitaţilor trebuie luate în considerare în construirea meniului de eveniment: alergii alimentare, restricţii care ţin de anumite diete sau religii etc. Aceste aspecte trebuie aflate de la invitaţi şi neapărat comunicate furnizorului de catering.
- Câteva repere în stabilirea cantităţii potrivite de mâncare pentru eveniment ar fi:
- Aperitivele: sunt suficiente 10-15 bucăţi pentru fiecare invitat la un eveniment care nu include şi cină; dacă modalitatea de servire va fi de tip bufet, trebuie să calculaţi o cantitate un pic mai mare, dat fiind că s-a observat că, în general, invitaţii mănâncă mai mult în acest caz decât atunci când preparatele sunt servite în sistem „pass-around”; dacă există un fel principal după aperitiv, 3-5 bucăţi pentru fiecare invitat sunt suficiente; iar gustările de peste zi necesită 1-3 bucăţi de persoană.
- Felul principal: porţia de carne sau fructe de mare să fie de 150-200 g. Pe aceasta, în general, invitaţii o asortează cu 2-3 garnituri, care pot fi: paste, orez, fasole, legume proaspete şi cartofi preparaţi în diverse moduri. De asemenea, să aveţi în vedere faptul că la majoritatea evenimentelor de gen se servesc pâine şi salată, întregindu-se astfel meniul.
Nu uitaţi: cheia pentru o organizare de eveniment fără stres, dar cu mare atenţie la toate recomandările de mai sus este colaborarea strânsă cu un furnizor de catering flexibil şi creativ!