Preparatele minunate cu care vă încântăm la ocaziile speciale din viaţa dumneavoastră sunt semnate de chef Adrian Sîrbu, bucătar plimbat prin lume, de unde a adunat cele mai valoroase secrete gastronomice. De şapte ani este alături de echipa Sanagout şi nu oboseşte niciodată să creeze mereu alte şi alte preparate, care să încânte şi, deopotrivă, să hrănească invitaţii evenimentelor pentru organizarea cărora ni se solicită ajutorul.
Am stat de vorbă cu chef Adrian Sîrbu despre începuturile sale ca bucătar, experienţele profesionale şi despre cheia succesului în domeniul său de activitate.
Cum aţi început să gătiţi, cine v-a insuflat pasiunea în această direcţie?
Mi-a plăcut de mic să stau în preajma mamei când gătea – mai ales, când făcea prăjituri. Şi, de asemenea, ţin minte că, în copilărie, mergeam la bunici în vacanţele de vară, unde făceam biscuiţi şi cozonaci – da, cozonaci vara, pentru că venea bâlciul în sat de Sf. Maria, pe 15 august. Bineînţeles, eu eram în mijlocul acţiunii, plin de făină.
La nivel profesional am început să gătesc în urmă cu 15 ani.
Care au fost primele preparate pe care le-aţi gătit şi, dintre acestea, care era preferatul?
Amintirile curg în cascadă şi printre primele sunt acelea legate de zilele reci de iarnă, când pregăteam ceaiul pentru întreaga familie şi făceam asta ca un ritual de gală: cu infuzare de coji de citrice şi biscuiţi alături, scoteam ceainicul mamei din vitrină, tava de inox, foloseam cubuleţe de zahăr… Ca într-o poveste…
Găteaţi pentru că aţi fost un gurmand de la o vârstă fragedă sau doar de dragul artei culinare?
Şi atunci, şi acum, gătitul înseamnă relaxare pentru mine, mă deconectează de toate problemele. Nu mă declar un gurmand, dar îmi plac mâncărurile gătite corect.
Povestiţi-ne, pe scurt, despre parcursul dumneavoastră profesional, încă de la primele studii în gastronomie.
Mi-am făcut cursurile de bucătar pe „repede-nainte”, între anii 2000 şi 2002, cum era moda pe atunci. Dar practica la restaurantul Moara Mariei şi faptul că am făcut parte dintr-o echipă frumoasă şi tânără m-au umplut de satisfacţii şi m-au convins că sunt pe drumul cel bun în cariera mea de bucătar. A urmat o altă perioadă de învăţare, în bucătăria hotelului Majestic, unde am stat sub aripa chef-ului timp de doi ani, fiind apoi promovat în poziţia de şef de tură (chef de partie).
O experienţă inedită în carieră şi care mi-a oferit nişte cunoştinţe absolut deosebite a fost perioada lucrată la hotel Fairmont Southampton din Bermude. Am făcut parte dintr-o echipă cu peste 140 de bucătari şi am gătit acolo pentru nouă restaurante diferite!
Pe drumul înapoi acasă, am poposit câteva luni în Ţara Galilor, unde am aprofundat cunoştinţele de gastronomie englezească. Revenit în ţară, m-am alăturat echipei de bucătari a restaurantului Roberto’s de la Athénée Palace Hilton. Iar din 2010 fac parte din echipa Sanagout, alături de care gătesc cu acelaşi entuziasm şi plăcere ca la începuturile carierei mele în bucătărie.
Ce v-a atras la piaţa serviciilor de catering?
M-a atras faptul că ceea ce făcea Sanagout era diferit faţă de ce se întâmpla la vremea aceea în acest domeniu.
Ce satisfacţii v-a adus până acum munca în acest domeniu?
În primul rând, atunci când practici gătitul ca meserie, te gândeşti la satisfacţia clientului mulţumit. Iar lucrul în catering mi-a dezvoltat latura creativă, m-a făcut mult mai adaptabil la diferite forme de gătit.
Care consideraţi că este cel mai bun sfat profesional pe care l-aţi primit vreodată de la un profesor, mentor, şef, coleg, colaborator etc.? Şi cum îl aplicaţi în activitatea dumneavoastră?
„Fii calm, totul se rezolvă cu calm.” Îl aplic cu succes în general, dar mai sunt şi momente în care calmitatea nu îşi are locul în bucătărie.
Care sunt principiile profesionale după care vă ghidaţi, indiferent că gătiţi într-un restaurant cu stele Michelin sau pentru un furnizor de catering?
În primul rând, mă preocupă siguranţa alimentului, toate ingredientele să fie proaspete, să arate foarte bine; apoi, trebuie să verific mereu că au fost menţinute cele mai înalte standarde în pregătirea respectivului preparat; şi neapărat să fie clientul încântat!