Hrană bună pentru randament strună

Hrană bună pentru randament strună

Un angajat nu este un robot care face aceeași muncă mereu la fel, de preferat la cel mai înalt nivel, fără să fie afectat de ce se întâmplă în jurul lui. Un angajat este influențat de mulți factori care țin de viața personală și de timpul petrecut la locul de muncă.

Printre aceștia, nutriția este unul dintre cele mai importante. Pentru că felul în care se hrănește o persoană influențează nu doar felul în care aceasta arată și se simte, ci îi influențează, mai ales, randamentul, capacitatea de concentrare, limpezimea minții, aptitudinile de rezolvare a problemelor sau de finalizare a însărcinărilor pe care le are de îndeplinit.

Creierul este primul organ al nostru care suferă din cauza nutriției deficitare, însă, din păcate, multă lume neglijează acest aspect din cauza că nu este un lucru care se poate vedea cu ochiul liber! Ei bine, în urma consumului de alimente procesate, lipsite de nutrienții necesari organismului și care-i oferă acestuia doar calorii goale, se pot vedea cu ochiul liber următoarele:

  • Oboseala angajatului;
  • Eficiență scăzută în luarea deciziilor
  • Iritabilitate
  • Nivel ridicat de stres și predispoziție spre depresie
  • Confuzie mentală

Toate acestea se traduc în productivitate scăzută, un mare risc pentru afacerea dumneavoastră. Vi se pare ciudat să investiți în hrana angajaților dumneavoastră? Gândiți-vă la acest cost ca la o investiție în creșterea cifrei de afaceri.

Instituiți un obicei nou: mese hrănitoare la birou!

Pentru că echipa dumneavoastră își petrece cea mai mare parte din timp la serviciu, puteți avea un mare impact asupra felului în care membrii săi se hrănesc de-a lungul zilei. Iată ce puteți face pentru a le îmbunătăți regimul alimentar, cu efecte vizibile și destul de rapide asupra randamentului la birou:

Oferiți-le cea mai importantă masă a zilei, micul dejun. Pentru ca acesta să fie unul cu adevărat hrănitor și consistent, mizați pe:

  • Fructe și legume care pot fi proaspete sau sub forma de sucuri și smoothie-uri. Aveți grijă, însă, ca totul să fie 100% natural în prepararea lor;
  • Cereale integrale: fie amestecurile de tip muesli, fie sortimente de cereale separate pentru pus în lapte, fie sortimente de pâine sau alte produse de panificație cât mai „curate”, produse din făinuri integrale și fără zahăr adăugat;
  • Proteine: atât animale, dar slabe în grăsimi, precum ouăle fierte, untul de arahide, preparatele ușoare din carne, precum și proteine vegetale: nuci, semințe de cânepă, tofu;
  • Lactate cu conținut scăzut de grăsime.

Nu săriți peste prânz! Acesta, în afară de faptul că vă oferă doza de energie necesară pentru restul orelor până la sfârșitul programului de lucru, poate fi încă o ocazie bună pentru socializare și apropiere de angajat.

Dacă vi se pare foarte costisitor să oferiți această masă zi de zi angajaților dumneavoastră, puteți face un program de activități în care să vă implicați echipa pentru a crește nivelul de coeziune dintre membrii săi și pentru a vă ține costurile sub control:

  • uneori, le puteți oferi dumneavoastră prânzul, apelând la serviciile unei firme specializate;
  • alteori, îi puteți încuraja să gătească fiecare ceva acasă și, cu aceste preparate, să organizați mese în grup;
  • o dată pe lună îi puteți scoate la masa în oraș pe trei dintre cei mai productivi colegi din luna anterioară;
  • altă dată vă puteți organiza să comandați mâncare la birou, iar dumneavoastră să vă oferiți să plătiți jumătate din costul comenzii.

Într-adevăr, acestea nu sunt niște politici obișnuite în mediul de afaceri românești, însă au fost aplicate cu foarte bune rezultate în Europa de Vest. Un studiu făcut în UK în 2011 a scos la iveală faptul că atenția acordată nutriției angajatului, prin astfel de inițiative, poate crește productivitatea unei companii cu până la 2%.

Investiți în hrana echipei dumneavoastră și dați-i voie afacerii să crească!